Optička koherentna tomografija

Optička koherentna tomografija (OCT)

Optička koherentna tomografija je esencijalno sredstvo za neinvazivnu, in vivo analizu retinalnog tkiva u dijagnozi i praćenju oboljenja retine i glaukoma. Ova tehnika je bazirana na stepenu apsorpcije ili disperzije svetlosti pri prolasku kroz različita tkiva. Svetlost emituje superluminescentna dioda na talasnoj dužini od otprilike 840nm. Razlika u odnosu na ultrazvuk je u tome što ultrazvuk koristi zvučne talase, dok OCT koristi svetlost , koja ima milion puta veću brzinu od ultrazvuka.

Postoje dve vrste optičke koherentne tomografije (OCT): Time Domain i Spectral Domain.

  • Time domain, koji je prvi put uveden u oftalmologiju 1996. godine, a poboljšan 2002. godine i Spectral domain OCT, koji predstavlja najnovije dostignuće, i ustvari predstavlja modifikovanu i usavršenu verziju OCT-a. Direktna prednost ove tehnike jeste veliki broj scanova u sekundi-prosečno 27000 A-scanova u sekundi- što omogucava realnu trodimenzionalnu sliku. Takodje na ovaj način se smanjuje mogucnost javljanja artefakata, grešaka i aberacija usled pomeranja oka pacijenta, zato što oftalmolog može lako da pozicionira i centrira snop.
  • Spectral domain OCT nam omogućava da po prvi put vizuelizujemo poprečne preseke odgovarajućih OCT3struktura oka, da vizuelizujemu strukture prednjeg segmenta oka i daje nam trodimenzionalni pristup retini.

Ovo nam omogućava lakše dijagnostikovanje i praćenje glaukoma kao i patoloških promena retine. Podaci koje dobijamo uz pomoć SD-OCT-a su analogni onima koje nam daje B-scan, s tim što jos imaju i brojne prednosti.

Klinika MAJA poseduje najmoderniji, najprecizniji i najsavremeniji Spectral domain High definition OCT (Cirrus, Carl Zeiss, Meditec).

Šta se dešava tokom OCT-a?

Da vas pripremi za test optičke koherentne tomografije (OCT), Vaš oftalmolog može da Vam stavi kapi za širenje zenica, kako bi Vam proširio zenice za lakše ispitivanje mrežnjače.

Sešćete ispred OCT mašine i staviti glavu na oslonac da kako je ne bi pomerali. Mašina će potom skenirati Vaše oči bez dodirivanja . Skeniranje traje oko 5 do 10 minuta. Ako su Vam proširene zenice, one osetljivost na svetlost može trajati i do nekoliko sati nakon testa.

Dijagnoza oboljenja pomoću OCT-a

Optička koherentna tomografija (OCT) je korisna za dijagnozu mnogih bolesti oka, uključujući:

  1. Rupe u makuli
  2. Makularne nabore
  3. Otok makule
  4. Senilnu degeneraciju maklule
  5. Glaukom
  6. Centralnu retinopatiju
  7. Dijabetesnu retinopatiju
  8. Pre-retinalne membrane

Pored toga, OCT se često koristi za procenu poremećaje optičkog nerva . Optički nerv se sastoji od mnogih nervnih vlakana i šalje signale iz vaše mrežnjače do mozga, gde se ovi signali tumače kao slike koje vidite. OCT test je koristan u određivanju promene u vlaknima optičkog nerva, kao one koje izazva glaukom.

Pošto se OCT oslanja na svetlost talasa, ne može se uspešno koristiti sa oboljenjima koja ometaju prolaz svetla kroz oko, kao što su guste katarakte ili povećano krvarenje u staklastom telu (gel u centru oka).