Ostale hirurške intervencije

Čmičak

Zahteva hiruršku intervenciju uz lokalnu anesteziju. Rez se pravi vertikalno sa unutrašnje strane kapka, paralelno sa tarzalnom žlezdom očnog kapka, a sadržaj se izvlači zajedno sa pseudo-kapsulom koja ga okružuje. Ova bolest ima tendenciju ponovnog javljanja.

Entropijum

Entropijum je uvrtanje ruba kapka prema očnoj jabučici tako da trepavice dodiruju rožnjaču i vežnjaču. Osećaj je kao prisustvo stranog tela u oku, svrab, više suza i moguća komplikacija-ulkus rožnjače. Može se razviti zajedno sa blefarospazmom i drugim očnim bolestima ili u slučaju ožiljaka na kapcima i vežnjači.

Terapija obuhvata hirurško lečenje kao i lečenje bolesti oka koja izaziva entropijum.

Ektropijum

Ektropijum je izvrtanje ivice kapka na spolja. Konjunktiva je okrenuta prema spolja i izložena je spoljnim faktorima, crvena je i zadebljala. Može doći do uvrtanja donje suzne tačkice, što prati i pojačano suzenje oka. Uzroci mogu biti očne bolesti na očnim kapcima, pareza ili paraliza facijalnog nerva. Kod starijih osoba može nastati zbog smanjenja elastičnosti mišića i drugih tkiva u očnim kapcima. Nije retko da je uzrok ektropijuma ožiljak a može nastati i nakon povreda ili opekotina.

Terapija uključuje hirurško lečenje kao i lečenje bolesti oka koja izaziva ektropijum.

Ptoza (Ptosis palpebrae superior)

Ptoza (Ptosis palpebrae superior) je spuštenost gornjeg kapka. Aktivno podizanje kapka je u manjoj ili većoj meri oslabljeno tako da je otvor između gornjeg i donjeg kapka uži. Ivica gornjeg kapka delimično pokriva deo zenice. Ptoza može biti urođena ili stečena.

Lečenje je hirurško.

Ksantelazma

Ksantelazma može da se razvije na očnim kapcima u vidu pločastih formacija žute boje, u različitim veličinama, sa tendencijom ponovnog javljanja. Češće se javlja kod žena nakon 40-te godine. Preporučuje se ispitivanje lipidnog statusa.

Ovaj estetski problem se rešava hirurški.

Tumor očnih kapaka (Tumor palpebra)

Tumor očnih kapaka (Tumor palpebra) je najčešći tumor u oftalmologiji. Može nastati iz svih struktura kapaka: kože epitelije i njenih pomoćnih delova (znojnih žlezdi, lojnih žlezdi i folikula dlake), pigmentnih sistema, masti, mišića ili neuronskog tkiva, krvnih sudova …

Lečenje je hirurško sa lokalnom anestezijom. Neophodna je histopatološka provera uklonjenog tkiva.

Pterigijum

Pterigijum je abnormalna trougaona masa zadebljane konjunktive koja se proteže preko rožnjače. Bolest je dobila takvo ime jer podseća na krila pterigoidnih insekata. Tipična lokalizacija je nazalna i ona je u obliku trougla, iako postoje i druge lokalizacije (uzrokovane bolestima i povredama rožnjače – pseudo-pterigijum). Može biti neaktivan godinama, ne pokrivajući samu rožnjaču. Međutim, ako raste i pokriva rožnjaču ili dođe do nje, to može ugroziti jasnoću vida. Ova bolest češće se javlja kod ljudi koji žive na toplijim mestima, koji su izloženi vetru, suncu, prašini i dimu.

Terapija: Pterigijum koji ne napreduje zahteva medicinski nadzor, dok se progresivni ptergijum leči hirurški pod lokalnom anestezijom. Post-hirurški recidivi su česti.