Aktuelnosti

Budućnost niške oftalmologije u rukama mladih doktorki

Timski rad je ključ uspeha, a na formiranju tima je neophodno raditi. Docentkinja Medicinskog fakulteta u Nišu dr Maja Živković, lekar niške oftalmologije Univerzitetskog kliničkog centra, neko za čije ime se i vezuje Klinika Maja se prihvatila tog posla. Ona već nekoliko godina svoj rad posvećuje usavršavanju mladih kadrova. Doktorka Maja je prva u nizu mladih doktorki niške oftalmologije, ali sa već ozbiljnom radnom biografijom. Članica je najprestižnije očne akademije u Americi, prva je u ovom delu Srbije izvela operativni zahvat laserskog skidanja dioptrije, autor je brojnih medjunarodnih radova, spada u grupu nagradjivanih lekara.

Još jedna mlada doktorka stasavala uz podršku dr Maje Živković, danas zajedno i u sali i u ordinaciji Klinike Maja je dr Aleksandra Hristov. Ona je završila specijalizaciju iz oftalmologije i omiljeni je lekar mnogobrojne dece, posebno iz ovog dela Srbije.

Tu je i dr Milica Pešić koja je trenutno u finišu specijalizacije iz oftalmologije. Ljubaznost, srdačnost i odgovornost je poprimila od svoje mentorke, često se to čuje od njenih pacijenata. Već je asistirala i kod operacije katarakte, nekoliko puta.

I na kraju, ali možda i baš važne za ovaj tim, tu su one najmladje, one koje su diplomirale u poslednjih godinu dana i već izabrale da uče u ovom timu. Kažu da je podrška i razumevanje bitno za ovako odgovoran posao, a ljubav prema oftalmologiji se već razvija. Uskoro će i krenuti na specijalizaciju, sve u nizu počev od dr Ivane Stevanović koja u slobodno vreme svira violinu, a zdrave stilove je negovala već od malih nogu kroz treniranje odbojke. Dr Tijana Petrović ima zanimljiv hobi, slika i vaja, želi da medicinu približi kroz umetnost. Odlično to radi, a to je ujedno i nastavak pisanja brojnih studentskih radova iz oblasti anatomije i fiziologije. Dr Miljana Spasić je solidarnost i empatiju potvrdila prvo radom u covid ambulanti, volontirala je kada je bilo najpotrebnije. Dr Jelena Djordjev osvaja planinske vrhove, a samo par meseci je bilo potrebno da po završetku studija dobije priliku za posao u ovom timu i krene u savladavanje oftalmologije.

Tekst ćemo ipak zavrsiti sa jos jednim imenom. Dr Milena Vukotić, opravdano odsutna na slikanju, ali ona je onaj plus 1 ovog tima, značajna karika. Ulazi u poslednju godinu specijalizacije, a poseban fokus njenog rada je u oblasti dečije oftalmologije.