Aktuelnosti

Doktorka Maja Živković – Ona je očni hirurg, žena koja inspiriše

Osmeh i stručnost, najčešći su sinonimi koji prate ime doktorke Maje Živković. Danas je ona sve češće prvi izbor Nišlija, ali i šire kada je u pitanju rešavanje problema oka. Ona je oftalmolog, ona je očni hirurg ali često se čuje da je žena koja inspiriše.

U finišu prošle godine je bila predavač na najznačajnijim domaćim i inostranim oftalmološkim događajima. Nakon Italije i Makedonije, stigla je i na prvi srpski Retina samit gde je bila deo tima koji je predstavio najnoviju terapiju za lečenje bolesti žute mrlje.

Bila je i u Austriji kao učesnica čuvenog bečkog kongresa očne struke. Radi se o kongresu Evropskog udruženja za kataraktu i refraktivnu hirurgiju (ESCRS), vodeće evropske oftalmološke organizacije.

Rado se odaziva i na brojne humanitarne događaje, pamti se njeno učešće u serijalu Radna akcija sa Tamarom, ali i tradicionalna akcija za besplatne preventivne preglede koju inicira tokom Svetske nedelje borbe protiv glaukoma.

Od 2007. godine zaposlena je na Klinici za očne bolesti Kliničkog centra u Nišu. Docent je na Katedri za oftamologiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Nišu. Njeno ime stoji iza niške Klinike Maja, danas najsavremenije očne bolnice u regionu.

Autorka je i koautorka brojnih radova koji su objavljeni u stručnim časopisima ili izlagani na domaćim i stranim kongresima, dobitnica je više nagrada i povelja za posebne zasluge i doprinos razvoju očne struke. Članica je Američke Oftalmološke Akademije, Internacionalnog udruženja za refraktivnu hirurgiju, Evropskog udruženja oftalmologa, Evropskog društva hirurga za kataraktu i refraktivnu hirurgiju i Udruženja glaukomatologa Srbije.

Doktorka Živković je doktorila na temu glaukoma i značajna je karika skupa glaukomatologa Srbije.
U sklopu svog stručnog usavršavanja boravila je na prestižnom američkom Institutu Bascon Palmer pri Univerzitetu u Majamiju, zatim u Athens Eye bolnici, Univerzitetskoj klinici u nemačkom Tubbingenu, Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu. Završila je obuku iz oblasti vitreoretinalne hirurgije na MTS WETLAB-u u Sofiji.

Mentori su joj bili vodeći svetski stručnjaci. Kao dobitnik stipendije Evropskog udruženja oftalmologa boravila je na Institutu za vid i optiku Univerziteta na Kritu, mentori su joj bili prof. dr I. Pallikaris i prof. dr G. Kymionis koji predstavljaju vodeće refraktivne hirurge i jedne od najuticajnijih oftalmologa sveta.

Nakon toga se dodatno interesuje za tu oblast i danas se njeno ime upisuje zlatnim slovima u istoriju niške medicine i posebno oftalmologije kao lekar koji je pre desetak godina izveo prvi zahvat laserskog skidanja dioptrije južno od Beograda, sve do Skoplja, pa i šire regionalno. Danas iza njenog rada staje i veliki broj uspešno urađenih operacija katarakte.