Aktuelnosti

DR MAJA JE PRVA U NIŠU IZVELA OPERACIJU „LASERSKO SKIDANJE DIOPTRIJE“

Dr Maja Živković je nedavno napunila 40 godina i definitivno se njeno ime već sada upisuje zlatnim slovima u istoriju niške medicine i posebno oftalmologije. Dr Maja je juče uradila još jednu operaciju laserskog skidanja dioptrije kod mlađeg pacijenta i to baš na dan kada je 2010. godine, pre tačno 12 godina, sa nepunih 30 godina bila prvi lekar, prvi oftalmolog koji je ovakav zahvat izveo u Nišu. To je ujedno bio i prvi zahvat ovog tipa južno od Beograda, sve do Skoplja, pa i šire regionalno. Do danas, ona je uspešno izvela više hiljada ovakvih operacija i na taj način olakšala funkcionisanje, pomogla mnogim mladim ljudima da na svet gledaju očima, a ne uz pomoć naočara ili sočiva. Lasersko skidanje dioptrije predstavlja najbolje prihvaćenu i najuspešniju intervenciju na ljudskom telu. Više od 50 miliona ljudi širom sveta je skinulo dioptriju, a Niš je definitivno na toj mapi svetske oftlamologije.

Put uspeha dr Maje je krenuo kada je diplomirala kao najbolji student generacije. Odbranila je doktorat na temu glaukoma. Autor je i koautor preko 60 radova objavljenih u stručnim domaćim i međunarodnim časopisima. Usavršavala se u Nemačkoj, Italiji, u Americi i to u Majamiju na najboljoj klinici za bolesti žute mrlje. Bila je finalistkinja MEDIS AWARDS za jedan od dva najbolja rada u 2017. godini. Radi se o mladoj i perspektivnoj doktorki Kliničkog centra u Nišu, docentkinji na katedri za očne bolesti Medicinskog fakulteta, Univerziteta u Nišu koja je pre nekoliko godina u Turskoj dobila povelju za posebne zasluge i doprinos razvoju očne struke. Turska je, inače, lider svetske oftalmologije, zemlja koja ima preko 6.000 očnih lekara.

Doktorka Maja Živković se nedavno vratila sa Kopaonika gde je održan 5. Kongres glaukomatologa Srbije sa međunarodnim učešćem, gde je bila predavač, a već za vikend će biti jedan od značajnijih predavača na nacionalnom kongresu očne struke. Sve je to jasan pokazatelj da Niš ima ime koja se nalazi u samom vrhu oftalmološke struke, oftalmološkinju od koje ćete uvek čuti da je podrška porodice nešto što je njena pokretačka energija da stvara i da bude podrška drugima, pacijentima.

Izvor: Niške vesti