Aktuelnosti

Heroji trećeg doba, naše bake i deke!

Svetski dan starih se obeležava 1. oktobra, u skladu sa Rezolucijom 45/106 koju je proglasila proglasila Generalna skupština Ujedinjenih nacija sa ciljem da se naglasi važnost prilagođavanja životnog okruženja potrebama i sposobnostima stanovnika trećeg doba, ali i da ukaže na probleme i bolesti koje prate proces starenja.

Svako rešavanje problema, svaki uspeh tokom lečenja starih je jedna velika pobeda. Česti susreti sa dekama i bakama koje muči problem katarakte nas upravo motiviše, da na današnji dan pričamo sa vama iz tog ugla.

Katarakta predstavlja zamućenje prirodnog sočiva u oku koje dovodi po pada vidne oštrine. Osobe koje imaju ovaj problem, vide kao kroz zavesu. Odnosno, oni koji nose naočare imaju osećaj kao da su im stakla uvek prljava. Pacijenti koji kod nas dolaze često se žale i na, loš noćni vid, duple slike, rasipanje svetlosti ili žute nijanse kojima su im slike prebojene.

Sa razvojem katarakte vid se sve više pogoršava i zato je naš savet svim pacijentima da ne odlažu dolazak kod svog oftalmologa. Jedini način lečenja ove bolesti je operacija i ona se danas sprovodi kao rutinska intervencija koja traje nepunih 10 minuta po oku.

Više informacija o samoj bolesti i izvođenju operacije možete naći na našem sajtu.