Aktuelnosti

Prof. dr Gordana Zlatanović, selektor našeg tima punih 28 godina

Pravi je trenutak da se priča o selektorima. Aktuelna, svetska tema ovih dana, posebno zanimljiva u Srbiji, u Nišu je glavna, ali i po svetskoj oftalmologiji koja se prezentuje u punom smislu te reči već desetak godina. Selektori su ustvari naši lideri, vođe, mentori, graditelji, oni formiraju i vode tim. Cilj je uvek pobeda, a Klinika Maja pobeđuje na čelu sa prof. dr Gordanom Zlatanović.

Priča je krenula tačnije pre nešto više od 28 godina, a kulminirala otvaranjem očne bolnice 2016. godine. Želimo da naši pacijenti i doktori imaju najbolje moguće iskustvo u zdravstvenom okruženju uz poštovanje jedinstvenih potreba, bila je rečenica koju je izgovorila naša selektorka prof. dr Gordana Zlatanović na početku ovog puta. Danas je to vizija oko koje se okuplja tim Klinike Maja predvođen profesorkom Zlatanović.

Profesorka sledeće godine upisuje 35 godina aktivnog staža u bavljenju oftalmologijom. Toliko je prošlo od trenutka polaganja specijalističkog ispita. Od tada do danas, ona je redovni profesor Medicinskog fakulteta Univerziteta u Nišu, bila je uspešan šef katedre za očne bolesti i pokretač priče koju danas svi poznajemo kao Klinika Maja. Ali i još puno toga. Predavač je po pozivu na mnogobrojnim svetskim i domaćim kongresima. Članica je Evropskog udruženja EVER, Evropskog udruženja ESCRS (katarakta i refraktivna hirurgija), kao i članica AAO (Američke Oftalmološke Akademije) koja predstavlja vrh svetske oftalmologije.

Rezultat koji trenutno ispisuje semafor je dvocifren broj godina rada u korist liderske pozicije u svetu oftalmologije praćene iskustvom koje se prenosi na mlađe kadrove i kvalitetom u brizi prema pacijentima. Svi zadovoljni, i pacijenti i lekari.

I da završimo sa malo statistike, kako obično i ide tokom uspešne utakmice. Profesorka Zlatanović je očni hirurg sa preko 20.000 operacija katarakte i smatra se jednom od vodećih specijalista oftalmologije, kako u Srbiji tako i u regionu. Uže specijalnosti su joj uveitisi, povezanost sistemskih bolesti sa okom, kao i najsavremenije operacije prednjeg segmenta oka, fakoemulzifikacija sa ugradnjom intraokularnih sočiva. Autorka je i koautorka više od deset stručnih knjiga od kojih su najvažnije „Oftalmologija“ za studente medicine, „Sistemske bolesti i oko“ i „Uveitisi – dijagnostički i terapijski pristup“.

Nastaviće se ova priča. Već sutra prepodne profesorka ulazi u ordinaciju da odradi zakazane preglede, nakon toga odlazi u salu gde ima dve operacije katarakte po programu, a onda uveče sa unucima i unukom navija za orlove.