Aktuelnosti

Redovan očni pregled je najbolji recept za zdrave oči

Svetski dan vida se svake godine obeležava drugog četvrtka u oktobru (ove godine je to 13. oktobar) i ima za cilj da na globalnom nivou ukaže na poteškoće građana koji su suočeni sa problemima slepila i slabovidosti, ali i da ukaže na značaj rehabilitacije slepih osoba. Ustanovljen je od strane Svetske zdravstvene organizacije i obeležava se od 2000. godine.

Vodeći uzrok slepila je katarakta, drugi je glaukom. Zato je posebno važno posveteti pažnju redovnim, preventivnim pregledima. Oko je organ, pa kao i svaki drugi zaslužuje našu pažnju, brigu, negu.

Kinika Maja je najbolji partner za zdravlje vaših očiju i zato na današnji dan upravo pričamo o tom aspektu, o značaju redovnih oftalmoloških pregleda, o tome koliko je važno da imate svog oftalmologa.

Preporuka za pregled očiju varira u zavisnosti od starosti i problema sa vidom. Generalno, odrasli treba da proveravaju vid i stanje očiju na svake 2 godine do 60 godina starosti, a godišnje nakon toga. Deca i odrasli sa povećanim rizikom od očnih oboljenja treba češće da rade redovne kontrole.

Druga preporuka je da uradite bar jedan pregled očiju na proširene zenice u okviru rutinske kontrole. Pregled na proširene zenice je neophodan za rano otkrivanje određenih oboljenja uključujući glaukom i senilnu degeneraciju makule i sprečavanje gubitka vida. Oftalmolog će vam staviti kapi u oči da vam proširi zenice, što će mu omogućiti detaljno ispitivanje vaših očiju.

Pored pomenutih preporuka važno je i da budete upoznati sa istorijom bolesti vaše porodice, jer mnoga oboljenja koja uzrokuju ili povećavaju rizik za gubitak vida su nasledna, genetska. Kod odredjenih predispozicija su potrebne češće kontrole i dopunska dijagnostika.

I na kraju, vodite zdrav stil života uz ishranu bogatu namirnicama koje pogoduju vašim očima.