Aktuelnosti

Snimanje očnog dna kod beba najsavremenijim RetCam aparatom

Razvoj oftalmologije je konstantno upotpunjen novim tehnološkim dostignućima. Jedan od lidera na tržištu opreme i savremene dijagnostike je zasigurno RetCam aparat, koji posedujemo u Klinici Maja. Kamera koja prati promene očnog dna kod beba, naših najmlađih pacijenata i omogućava da na savremeni način, bez maltretiranja roditelja i deteta, dobijemo pouzdane rezultate o promenama na očnom dnu.

Šta je RetCam i čemu služi?

RetCam je kontaktna kamera koja pruža tačan uvid u stanje očnog dna deteta i omogućava postavljanje precizne dijagnoze i praćenje daljeg toka. S obzirom da beba ne može ukazati na potencijalne probleme, niti ih roditelji mogu znati, zahvaljujući ovom pregledu roditelji i oftalmolozi, dobijaju tačne informacije i lečenje otpočinje na vreme.

Savršeno čista fotografija

Osvetljenje i ultra široko vidno polje su dve najbitnije karakteristike RetCam aparata. Zahvaljujući njima, nije potrebna saradnja bebe, ona se tokom pregleda ponaša potpuno prirodno i može slobodno da mrda, a naši lekari u datim okolnostima dobijaju jasne fotografije.

Ovako dobijene slike u boji, pružaju veću sigurnost u proceni stanja i omogućavaju konsultaciju među oftalmolozima, što do skoro nije bilo izvodljivo.

Kome savetujemo pregled na RetCam aparatu?

Ovom pregledu se posebno moraju podvrgnuti:

  • Prevremeno rođene bebe;
  • Deca iz rizične trudnoće;
  • Deca iz blizanačke trudnoće;
  • Deca dobijena veštkom oplodnjom.

Pregled se savetuje i potpuno zdravim bebama jer može biti od presudnog značaja u pravovremenom otkrivanju očnih bolesti. Oči se kod beba razvijaju od rođenja do treće godine živote, zato je oftalmološki pregled obavezan u prvoj godini i spada u redovan sistematski pregled deteta. Sada taj pregled možemo upotpuniti snimcima očnog dna zahvaljujući RetCam aparatu.